dog

Ένας ισορροπημένος σκύλος μπορεί να μάθει στο παιδί σας πολλά περισσότερα από το πώς απλώς να φροντίζει το κατοικίδιό του. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια συμβάλλουν στη σωματική, κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με κατοικίδια θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, αναπτύσσουν καλύτερα τις κοινωνικές τους δυνατότητες και ακόμα ότι κάνουν περισσότερους φίλους! Ποιος δε θα το ήθελε αυτό για το παιδί του;
Να μερικά πράγματα που ο σκύλος σας μπορεί να μάθει στο παιδί σας:
Αγάπη και Πίστη
Λίγα είδη στον πλανήτη εκδηλώνουν την αφοσίωση που δείχνουν οι σκύλοι. Όταν το παιδί σας το καλωσορίζει καθημερινά μια χαρούμενη φάτσα και μια ουρά που κουνιέται με ενθουσιασμό, το βοηθάει να αναπτύξει την αυτό-εκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του.
Άσκηση
Τα σκυλιά δίνουν στο παιδί σας πάρα πολλές ευκαιρίες για άσκηση –είτε αυτή είναι η βόλτα, είτε παιχνίδια στον κήπο. Είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα για τη σημασία της άσκησης. Τα σκυλιά πρέπει να ασκούνται τακτικά για να διατηρούνται σε πνευματική και συναισθηματική ισορροπία –και το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.
Η σημασία της οικογένειας
Τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης και έρευνες δείχνουν πως «ξυπνάνε» το ίδιο ένστικτο και στους ανθρώπους. Οι οικογένειες φαίνεται να περνάνε περισσότερο χρόνο μαζί όταν αποκτούν κατοικίδιο. Χρησιμοποιήστε το σκύλο σας σαν ευκαιρία για να επικοινωνήσετε με τους δικούς σας. Πηγαίνετε όλοι μαζί για βόλτες, παιχνίδι, ακόμα και για καλλωπισμό.
Διάβασμα
Το παιδάκι σας χρειάζεται να κάνει εξάσκηση στην ανάγνωση αλλά εσείς πρέπει να μαγειρέψετε για την οικογένειά σας; Κανένα πρόβλημα! Αφήστε το σκύλο σας να σας αντικαταστήσει. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι ενδεχομένως να κάνει καλύτερη δουλειά από εσάς, ιδιαιτέρως αν το παιδάκι σας δυσκολεύεται. Γιατί; Τα παιδιά αισθάνονται πιο χαλαρά με ένα σκύλο, πιθανότατα επειδή ο σκύλος δεν τα κριτικάρει.
Υπομονή και Συμπόνοια
Ένας σκύλος δεν μπορεί να κάνει όλα αυτά τα πράγματα που μπορεί να καταφέρει ένας άνθρωπος και καθώς ο σκύλος σας θα μεγαλώνει και θα γερνάει, θα χρειάζεται περισσότερη προσοχή και φροντίδα. Η κατανόηση αυτών των διαφορών μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να γίνει πιο υπομονετικό και πιο συμπονετικό με όσους έχουν αναπηρίες, με τους ηλικιωμένους ή και με μικρότερα παιδιά.
Επικοινωνία
Μαθαίνοντας το παιδί σας να «διαβάζει» τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας μπορεί να το βοηθήσει να αντιλαμβάνεται και τη μη-λεκτική επικοινωνία των ανθρώπων. Μπορείτε να ενισχύσετε αυτή τη γνώση μαθαίνοντας στο παιδί σας τα πιο συνηθισμένα «σήματα» των σκύλων. Αυτό θα είναι γενικώς χρήσιμο και για όταν βρίσκεται κοντά σε ξένα σκυλιά.
Κοινωνικοποίηση
Μία έρευνα ρώτησε κάποια παιδιά τι συμβουλή θα έδιναν σε παιδάκια που δεν έκαναν εύκολα φίλους. Η απάντησή τους; Πάρτε κατοικίδιο! Τα σκυλιά ενισχύουν τις επικοινωνιακές δυνατότητες των παιδιών. Τα σκυλιά, τραβώντας το ενδιαφέρον, χρησιμεύουν και στο να «σπάει ο πάγος» κι έτσι ένα παιδί μπορεί να κάνει φίλους πιο εύκολα.
Εμπιστοσύνη
Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να σας ανοιχτεί, ίσως να αισθάνεται πιο άνετα να μιλήσει στο σκύλο του, ο οποίος μπορεί να του προσφέρει μια ασφαλή διέξοδο για τα μυστικά και τις κρυφές του σκέψεις. Η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζει με το σκύλο του μπορεί να το βοηθήσει να μάθει τελικά να εμπιστεύεται και τους άλλους ανθρώπους.
Υπευθυνότητα
Όσο περισσότερο ασχολείται το παιδί σας με τη φροντίδα του κατοικιδίου σας, τόσο πιο υπεύθυνο γίνεται. Αφήστε το παιδί σας να παίρνει πρωτοβουλίες στην κάλυψη των βασικών αναγκών του σκύλου σας (με την επίβλεψή σας, φυσικά).
Διασκέδαση
Οι σκύλοι σίγουρα βοηθούν στην εκμάθηση της υπευθυνότητας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μας θυμίζουν να χαλαρώνουμε, να διασκεδάζουμε και να ζούμε την κάθε στιγμή! Λίγα πράγματα είναι πιο διασκεδαστικά (και φτιάχνουν τη διάθεση) από το κάνει κανείς τρέλες με το σκύλο του!!!
Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα μαθήματα είναι πολύτιμα και για τους ενήλικες.
Είναι πολύ εύκολο να χάσουμε τη σημασία των πραγμάτων στις μέρες μας. Ευχαριστήστε το σκύλο σας που διδάσκει αυτά τα σπουδαία μαθήματα ζωής στην «αγέλη» σας –και που σας επαναφέρει στο εδώ και τώρα.
Πηγή http://www.cesarsway.com/dog-training/dog-socialization/10-Things-Your-Dog-Can-Teach-Your-Child