• Τι είναι η φιλοξενία; / Τι είναι ένα προσωρινό σπίτι φιλοξενίας;

  Φιλοξενία είναι η παροχή προσωρινής στέγης σε ζώα, πριν αυτά υιοθετηθούν. Η προσωρινή φιλοξενία είναι ένας υπέροχος τρόπος να συνεισφέρει κανείς στη διάσωση άστεγων ζώων. Τα ζώα που συνήθως χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία είναι οι σκύλοι και οι γάτες.

 • Γιατί τα ζώα χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία;

  Οι πιθανοί λόγοι είναι αρκετοί:

  • Η φιλοξενία μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ζώου όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθεί σε κάποιο καταφύγιο.

  • Για κάποια ζώα το περιβάλλον ενός καταφυγίου είναι ακατάλληλο, είτε γιατί τα τρομάζει, είτε γιατί χρειάζονται ειδική φροντίδα.

  • Τα νεογέννητα ζώα που χρειάζεται να θηλάσουν ή να ταΐζονται με μπιμπερό συνήθως χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία.

  • Κάποια ζώα χρειάζονται χρόνο για να αναρρώσουν από μια ασθένεια ή από κάποιο τραυματισμό πριν υιοθετηθούν.

  Όποιος και αν είναι ο λόγος, τα ζώα αυτά χρειάζονται ειδική φροντίδα και αγάπη πριν μπορέσουν να υιοθετηθούν. Το να παρέχει κανείς στέγη και φροντίδα σε κάποιο ζώο για λίγες μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, μπορεί να είναι ένα ‘δώρο’ που θα σώσει τη ζωή ενός ζώου.

 • Μπορώ να φιλοξενήσω;

  Αν θα θέλατε να κάνετε κάτι για να βοηθήσετε τα ζώα, η προσωρινή φιλοξενία είναι ένας ευέλικτος και ευχάριστος τρόπος για να το πετύχετε, ενώ παράλληλα προσφέρει και απίστευτη ικανοποίηση. Και αυτό γιατί:

  • Είναι περισσότερο ευέλικτη από άλλες εθελοντικές εργασίες που απαιτούν την φυσική σας παρουσία κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και για συγκεκριμένο αριθμό ωρών.

  • Είναι ένας υπέροχος τρόπος να απολαύσετε την παρέα ενός κατοικίδιου, αν δεν είστε σε θέση να αναλάβετε τη μόνιμη δέσμευση που απαιτεί η υιοθεσία. Η προσωρινή φιλοξενία είναι ιδανική για φοιτητές, ή ανθρώπους που συχνά μετακομίζουν.

  • Σκέφτεστε να προσθέσετε στην οικογένειά σας ένα σκύλο ή μια γάτα αλλά δεν είστε σίγουροι αν μπορείτε να αντεπεξέλθετε; Να ένας τρόπος να το ανακαλύψετε.

  Το να ανοίξει κανείς το σπίτι του σε ένα ζώο, να το αγαπήσει, και έπειτα να το αποχωριστεί απαιτεί ένα συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου. Ο ρόλος σας ως προσωρινός ανάδοχος είναι να προετοιμάσετε ένα ζώο για την υιοθεσία του και την ένταξή του σε μια μόνιμη οικογένεια.

 • Πόσο χρόνο απαιτεί;

  Ο χρόνος που θα χρειαστεί να αφιερώσετε εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες του ζώου που θα φιλοξενήσετε. Για παράδειγμα, νεογέννητα ορφανά κουτάβια ή γατάκια πρέπει να ταΐζονται κάθε λίγες ώρες. Ένα φοβικό ζώο που χρειάζεται να κοινωνικοποιηθεί ή να εκπαιδευτεί επίσης χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο. Εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποιο ζώο θα ήταν κατάλληλο για εσάς.

 • Τι γνώσεις/ικανότητες χρειάζονται;

  Καλό θα ήταν να έχετε κάποιες γνώσεις για τη συμπεριφορά και την υγεία των ζώων συντροφιάς. Εμείς μπορούμε να σας κατατοπίσουν.

  Συχνά, ανάγκη για προσωρινή φιλοξενία έχουν ζώα που χρειάζονται ειδική βοήθεια ή κάποιου είδους εκπαίδευση. Οι φοβικές γάτες, για παράδειγμα, συχνά χρειάζονται χρόνο καθώς και την ηρεμία ενός σπιτικού για να ξεκινήσουν να εμπιστεύονται. Τα σκυλιά συχνά χρειάζονται κάποια βασική εκπαίδευση για υπακοή και πειθαρχία, οπότε μαθαίνοντας κάποιες βασικές τεχνικές εκπαίδευσης, θα μπορέσετε να βοηθήσετε το σκυλάκι που θα φιλοξενήσετε να προετοιμαστεί για το νέο του σπίτι.

  Επίσης, απλά με το να γνωρίσετε το ζώο, θα μας βοηθήσετε να μάθουμε περισσότερα για τον χαρακτήρα του ζώου πριν αυτό υιοθετηθεί.

 • Τι γίνεται με το φαγητό και την φαρμακευτική περίθαλψη;

  Παρέχουμε στον προσωρινό ανάδοχο τόσο την τροφή όσο και τα φάρμακα που χρειάζεται το ζώο, εκτός αν ο ίδιος επιθυμεί να βοηθήσει και με αυτόν τον τρόπο. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να υπογράψετε ένα συμφωνητικό που θα διευκρινίζει ότι θα σας παρέχουν την τροφή και τα φάρμακα, ενώ ίσως σας ζητηθεί να απευθύνεστε σε κάποιον συγκεκριμένο κτηνίατρο για την ιατρική φροντίδα του ζώου.

 • Και τα δικά μου κατοικίδια;

  Θα πρέπει να σκεφτείτε πώς τα δικά σας κατοικίδια θα αντιδράσουν στην προσωρινή παρουσία ενός άλλου ζώου στο σπίτι. Κάποια ζώα δέχονται ευχάριστα έναν προσωρινό φίλο, ενώ βοηθούν πολύ και στην κοινωνικοποίηση του ζώου. Κάποια άλλα ζώα δυσκολεύονται να δεχτούν μια νέα παρουσία, ή μελαγχολούν όταν ο προσωρινός φίλος φεύγει. Μόνο εσείς είστε σε θέση να αξιολογήσετε τον χαρακτήρα του κατοικίδιου σας.

   

  Για την ασφάλεια των δικών σας κατοικίδιων, αλλά και του ζώου που θα φιλοξενήσετε, είναι σημαντικό τα ζώα σας να είναι εμβολιασμένα. Σε κάποιες περιπτώσεις, το ζώο που θα φιλοξενηθεί ίσως πρέπει να απομονωθεί από τα κατοικίδιο σας, είτε προσωρινά, είτε καθ’όλη τη διάρκεια της φιλοξενίας. Συζητήστε μαζί μας για να προσδιορίσετε τι είναι καλύτερο σε κάθε περίπτωση.

 • Και όταν έρθει η ώρα να φύγει το ζώο;

  Το να αποχωριστείτε ένα ζώο που έχετε φιλοξενήσει, ακόμη και όταν έχει βρει μια καταπληκτική μόνιμη οικογένεια, μπορεί να είναι συναισθηματικά δύσκολο. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να είναι παρόντες κατά τη μεταφορά του ζώου στο νέο του σπίτι.

   

  Η εικόνα του ζώου στο νέο του περιβάλλον μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε ότι έχει βρει μια καταπληκτική νέα οικογένεια.

   

  Πολλοί προσωρινοί ανάδοχοι ενημερώνονται για την πορεία του ζώου, ή βλέπουν φωτογραφίες του στο νέο του σπίτι. Το να γνωρίζετε ότι συνεισφέρετε στο να σωθεί μια ζωή και να υιοθετηθεί ένα ζώο προσφέρει απίστευτη ικανοποίηση.

  Πολλές φορές, οικογένειες που φιλοξενούν προσωρινά κάποιο ζώο αποφασίζουν να το υιοθετήσουν. Γι’αυτό κι εμείς όπως και πολλά άλλα φιλοζωικά σωματεία αναζητούμε διαρκώς νέα σπίτια προσωρινής φιλοξενίας!

 • Ναι, αλλά είναι δίκαιο για το ζώο;

  Κάποιοι άνθρωποι διστάζουν να φιλοξενήσουν προσωρινά ένα ζώο, γιατί πιστεύουν πως είναι άδικο να δώσουν στέγη σε ένα ζώο, το οποίο θα δεθεί μαζί τους, και μετά να το στείλουν σε ένα καινούριο σπίτι. Μα έτσι δεν είναι σαν να εγκαταλείπεται το ζώο για δεύτερη φορά;

   

  Όχι, κάθε άλλο! Μια προσωρινή στέγη φιλοξενίας μπορεί να σώσει τη ζωή ενός αδέσποτου ή φοβικού ζώου. Του δίνει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τη ζωή σε ένα σπίτι, να καταλάβει πως οι άνθρωποι μπορούν να είναι καλοί μαζί του, και πως υπάρχει ένα ζεστό και ασφαλές μέρος γι’αυτό.

  Η προσωρινή στέγη μπορεί να προετοιμάσει ένα σκύλο ή μια γάτα για μια νέα ζωή στο μόνιμο τους σπίτι. Δυστυχώς, υπάρχουν άπειρα ζώα που έχουν ανάγκη από αυτού του είδους την προετοιμασία πριν βρουν ‘τους δικούς τους ανθρώπους’

Πηγή: http://www.prostatevo.org/